Friday, May 12, 2017

Maslačak liječi: rak, hepatitis, jetru, bubrege, želudac – Evo kako ga pripremiti

Osim što ima diuretska svojstva, potiče stvaranje žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje holesterol te se preporučuje kao dodatak prehrani trudnicama i ženama u postmenopauzi…

Početak je proljeća i idealno vrijeme za branje maslačka. Uputite se izvan grada, na područja daleko od prometnica i uživajte u prirodi i branju.
Cijelu biljku najlakše je ubrati tako da pod njezin korijen zavučete nož i izvučete biljku s korijenom jer su svi dijelovi ove samonikle biljke vrlo ljekoviti.
Lišće maslačka (radič) pripremite na salatu. Odlična je kombinacija uz kuhana jaja i krompir, a po vitaminskom bogatstvu nadmašuje špinat i rajčicu. Osim što ima diuretska svojstva, potiče stvaranje žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje holesterol te se preporučuje kao dodatak prehrani trudnicama i ženama u postmenopauzi.
Maslačak sadrži više karotena od mrkve i odličan je izvor različitih minerala i vitamina.
Stabljike maslačka pospješuju rastvaranje žuči, reguliraju metabolizam te pročišćavaju krv i želudac. Narodna ih medicina preporučuje protiv dijabetesa i mlijeko iz stabljike poznato je za uklanjanje bradavica. Iako neki vjeruju da je “mlijeko” maslačka otrovno, to nije tačno i istina je potpuno suprotna. Vrlo je ljekovito!
Od cvjetova ove biljke dobiva se sirup, koji ponekad nazivaju i medom. Taj sirup čisti i jača krv i probavu, a pomaže i kod kašlja. Sada je pravo vrijeme da zakoračite u prirodu i pribavite si maslačak.

Priprema sirupa od maslačka:

Uberite oko 400 žutih cvjetova maslačka. Prelijte ih s 3 litre hladne vode i ubacite na kriške narezana 4 limuna i 4 naranče. Ostavite 24 sata. Nakon toga kroz gazu procijedite da ne ostanu mrvice i prebacite tekućinu u lonac. Dodajte 2 kilograma šećera i, uz često miješanje, kuhajte otprilike sat i pol nakon što tekućina proključa. Trebali biste dobiti gušći sirup.
Zatim smanjite vatru i dobiveni vrući sirup prelijte u tople staklenke koje ste prije toga sterilizirali i zatvorite. Sirup je gušće teksture pa se često naziva i medom.
Odličan je za uklanjanje simptoma prehlade, kašlja, bronhitis itd. Uzimajte ga na kašiku. Odličan je i za djecu pa se ne bojte davati ga svojim mališanima svaki dan.

Izvor : narodnilijek.com

Kako brzo ukloniti (fibrome) sitne bradavice sa kože?

Fibromi – sitne bradavice su kožne benigne izrasline koje izgledaju kao mali, mekani balončići koji vise na koži…

Iako su bezopasne, većina nas ih želi ukloniti jer se pretežno nalaze na neugodnim mjestima, posebno na vratu. Danas ćemo objasniti kako da ih potpuno bezbolno uklonite uz pomoć samo jedne namirnice…

Sve što vam je potrebno jeste jabučni ocat (jabukovo sirće) i nekoliko flastera, najbolje je da nađete male kvadratne flastere, unutra vata, a okolo ljepilo.

Prije nego što počnete sa postupkom vrlo je bitno da je površina oko fibroma čista i suha. Otpakujte flaster i na njega pažljivo nakapajte par kapi jabučnog octa, ne previše, dovoljno je da navlaži vatu na flasteru. Zatim flaster vatom prislonite na fibrom koji želite ukloniti.
Svaki dan prilikom tuširanja skinite flaster, i nakon tuširanja stavite novi. Postupak ponavljajte dok fibrom sam ne otpane, najviše 4-5 dana!
Nakon ovog postupka ostat će mala mrlja na mjestu gdje je boravio fibrom koja će vremenom izblijediti i postati neprimjetna. Možete ga primjenjivati na više mjesta istovremeno.
Izvor : narodnilijek.com

Kalendar branja: Kako, gdje i kada brati ljekovito bilje?

Kalendar branja otkriva kada treba brati ljekovito biljke, koji dio biljke, te kako osušiti, sačuvati i iskoristiti bilje…

Nije dovoljno biti zaljubljenik u prirodu, želite li biti dobar travar trebate se držati ovih pravila: Nikada ne berite bilje ako niste potpuno sigurni da je to baš tražena biljka, jer ima puno sličnih i OTROVNIH!
Umjesto da se u početku uzdate u svoje pamćenje, kupite stručni časopis ili brošuru u kojemu su biljke prikazane u boji pa ga nosite sa sobom u berbu!
Nikada nemojte brati ljekovito bilje uz cestu, prugu, tvornice…, općenito na zagađenim mjestima, a pogotovo ako se polja ili voćnjaci zaštićuju kemijskim preparatima.

Osnovna pravila:

  • Biljku beremo po lijepom i sunčanom vremenu, pred samu cvatnju, uzimamo cijelu biljku s lišćem.
  • Korijenje beremo u rano proljeće ili kasnu jesen. Da bi se dobro posušilo, moramo ga izrezati na tanke komadiće, dobro ga spakiramo i čuvamo na suhom mjestu.
  • Koru skidamo s tankih grana, u proljeće prije listanja. Usitnimo je i dobro osušimo.
  • Pupoljke beremo prije nego se dobro razviju, a cvijetove za lijepog sunčanog vremena.
  • Odmah se stave sušiti u hlad, u što tanjem sloju uz često prevrtanje.
  • Zrnje i sjemenje beremo zrelo, a plodove prije potpunog sazrijevanja.

Kalendar branja poznatijih ljekovitih biljaka kod nas:

PODBJEL
Raste na vlažnom tlu, uz potoke, izvore, kanale, po jarcima, na vlažnim livadama.
– Cvijet se bere od trećeg do četvrtog mjeseca, bez peteljke, a ubiru se samo lijepi, žuti, zdravi cvijetovi.
– Suše se na tavanu, u tankom sloju, uz okretanje.
– List se bere od petog do sedmog mjeseca, bez peteljke.
– Suši se na suncu, ne smije pritom promijeniti boju.
PLUČNJAK
– Možemo ga naći u sjenovitim, gustim šumama, gajevima, uz potočić.
– Bere se dok cvate, od trećeg do šestog mjeseca, i to cijele biljke, bez korijena.
– Suši se na tavanu u tankom sloju iz svakodnevno okretanje.
TRNINA
– Cvijet se bere od trećeg do četvrtog mjeseca.
– Suši se na tavanu, u tankom sloju, uz oktetanje.
TRATINČICA
– Cvijet i list se beru na nezagađenom mjestu.
– Suši se na tavanu.
– Može se brati cijele godine.
GAVEZ
Cvijet i list se beru dok biljka cvate, od petog do devetog mjeseca, a korijen se bere u rano proljeće i u jesen.
MASLAČAK
Bere se cijela biljka, a list i korijen suši se na suncu u tankom sloju, uz okretanje.
BRŠLJAN
Koristimo lišće, a beremo ga od proljeća do jeseni, po mogućnosti sviježe.
GLOG
Cvijet beremo od trećeg do petog mjeseca prije nego latice počinju otpadati.
– Pažljivo ga sušimo na tavanu.
BREZA
Beremo list kad je stablo u svatu. List lijepo razvijen sušimo na tavanu.
ČIČAK
Raste na neobrađenom tlu, uz živice, plotove, puteve, grabe.
– Bere se mlado lišćeu proljeće, a korijen dvogodišnji, u jesen, kao i sjeme. Korijen po mogućnosti koristiti svijež.
JAGODA
Bere se cvijet šumske jagode i list, od četvrtog do petog mjeseca, za vrijeme cvatnje, ali list se može brati do sedmog mjeseca.
KAMILICA
Posebno obratiti pažnju gdje se bere.
– A bere se od petog do osmog mjeseca, i to samo glavice.
– Suši se u tankom sloju na tavanu. Svaki dan okrenuti da ne promijeni boju.
IMELA
Skupljati mlade, mekane grančice imele do trećeg koljena, te lišče.
Pazite – plod se ne upotrebljava!
TRPUTAC
Bokvica bere se cijele godine ali zbog recepata odmah upotrebljivih.
HRAST
Bere se lišće kada se razvije, a kora u proljeće prije listanja i u jesen kad listovi otpadnu.
TREŠNJA I VIŠNJA
Ubiru se peteljke plodova. Suše se u hladu.
RUŽMARIN
Bere se kad cvate, od trećeg do petog mjeseca, i cvijet i list. Suši se na tavanu da ne pocrni.
SVILA OD KUKURUZA
Beru se dok još nisu počeli mijenjati boju i sušiti se. Suše se u hladu, u tankom sloju.
BAZGA I LIPA
Cvijet se ne smije potpuno rascvijetati. Suši se na tavanu, u tankom sloju i ne smije promijeniti boju.
RASOPAS žuti ili Cingola
Raste uz plotove, zidove, po stijenama, vrtovima.
– Kad se odlomi, istječe narančasto mlijeko.
– Bere se u doba cvatnje , od petog do devetog mjeseca.
PRESLICA ili Vuščenka
Raste uz močvare, jarke, po pjeskovitim livadama, poljima i neograđenim zemljištima.
-Pazite da ne berete na mjestima koja su tretirana kemijskim sredstvima!
-Bere se od trećeg do četvrtog mjeseca, bez cvijeta. Pazite da kod sušenja ne pocrni.
MASLINA
Beru se mladi, razvijeni listovi.
LJUBIČICA divlja
Cvijet se bere od trećeg do petog mjeseca, a list kad potpuno naraste.
KUPINA
Cvijet beremo od petog do osmog mjeseca, a list od šestog do sedmog
KESTEN pitomi
Bere se mlado lišće kada je potpuno razvijeno
ZOBENA SLAMA
Bere se prije sazrijevanja dok još ima zelenu boju
GRAH
Uzimaju se ljuske graha dok su žute. Moraju biti zdrave, bez nametnika
Držite se ovih uputstava ili savjeta iskusnih travara. Pazite na biljke koje cvatu tek jednom godišnje, jer ako ih ne uberete dok cvatu, morate čekati slijedeću godinu. Ne berite bilje ako niste sigurni kako izgleda!
Izvor : narodnilijek.com

Šta sve liječi ljubičica?


Prema legendi ljubičica toliko osvaja svojim mirisom i ljepotom da je i ružni Hefest pridobio naklonost Afrodite pomoću njih…

Također, Zeus je napunio livadu ljubičicama, kako bi utješio svoju ljubavnicu Lo, koju je, zbog Herine ljubomore, morao pretvoriti u junicu. Sama legenda o nastanku ljubičice je priča o tragičnoj ljubavi. Prve ljubičice, prema toj legendi, su nastale iz krvi Atisa, kojeg je ubila moćna božica Kibela.
Mirisna ljubičica je prekrasan glasnik proljeća i jedna od najmirisnijih biljki iz svoje porodice. Grci su je odabrali za simbol plodnosti, stari Rimljani su uživali u njenom slatkom vinu. Napoleon ju je posebno obožavao. Porodica obuhvata oko 500 jednogodišnjih ili višegodišnjih vrsta. Ovu mirisnu biljku, s prekrasnim ljubičastim laticama, u prošlosti su žene koristile za jutarnje umivanje. Ima jedna izreka koja kaže: “Ljubičica malen cvijet, al’ je voli čitav svijet”.

U tlu ima žućkasto-smeđi kvrgavi podanak s korjenčićima sličnim dlakama, iz koga izbijaju izdanci i razvijaju nove biljke. Listovi su na vrlo dugim peteljkama, zaokruženi, blago nazubljeni, pri osnovi srcoliki.
Za liječenje, listove treba sakupljati u proljeće, cvjetove kad se otvore, korijenje u jesen, a cijelu biljku u doba cvjetanja. Suši se u hladu na prozračnom mjestu kako cvjetovi ne bi izgubili boju. Cvijeta od marta do maja. Ponekad ponovo procvjeta u jesen. Cvjetovi su pojedinačni i nalaze se na dugim stabljikama, a vjenčić se sastoji od pet nepravilnih latica koje su ljubičaste, bijele, ružičaste ili svijetloljubičaste boje. Ne treba i ne smije se poistovjećivati s afričkom ljubičicom, jer to su, zaista, dvije posebne vrste.

Ljubičica kao lijek

Stanište joj je u polusjeni. Razmnožava se diobom odraslih biljki. Tip zemlje koji joj odgovara je bez naročitih osobina, može i čvrsta ili krečnjačka zemlja, ali svježa. Redovno je treba zalijevati, dva do tri puta sedmično, tako da tlo ne ostane nikada potpuno suho. Klijanje iz sjemena je nepravilno, jer mnogi rani cvjetovi ne budu oprašeni.
Zbog širenja među biljkama treba ostaviti razmak od 20 do 30 centimetara. Sorte s punim cvjetovima naročito su pogodne za ivice gredica. Iako se brzo šire i izvrsno prekrivaju tlo, danas se još samo ponegdje uzgajaju kao pokrivač tla ili ivica na početku gredice. Kao samonikla biljka raste u svijetlim listopadnim šumama, među grmljem i šikarom, uz puteve i živice.
U korijenu ima saponina, slično kao i kod jagorčevine, pa se zbog toga koristi za omekšavanje sluzi i lakše iskašljavanje. Sadrži salicilnu kiselinu, alkaloid violi, i odoratin, koji je najljekovitiji sastav u ljubičici, eterično ulje i neke soli, vitamin C, karoten…
Služi za liječenje pluća, vena, bronhitisa, reumatizma, slabe cirkulacije, problema s grlom, stresa, srčanih tegoba, “umornih očiju”.
Izvor : narodnilijek.com

The Health Benefits of Coconut Oil

One of the hottest products in the health food stores today is organic coconut oil. Once maligned because it is largely composed of satura...