Friday, May 12, 2017

Maslačak liječi: rak, hepatitis, jetru, bubrege, želudac – Evo kako ga pripremiti

Osim što ima diuretska svojstva, potiče stvaranje žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje holesterol te se preporučuje kao dodatak prehrani trudnicama i ženama u postmenopauzi…

Početak je proljeća i idealno vrijeme za branje maslačka. Uputite se izvan grada, na područja daleko od prometnica i uživajte u prirodi i branju.
Cijelu biljku najlakše je ubrati tako da pod njezin korijen zavučete nož i izvučete biljku s korijenom jer su svi dijelovi ove samonikle biljke vrlo ljekoviti.
Lišće maslačka (radič) pripremite na salatu. Odlična je kombinacija uz kuhana jaja i krompir, a po vitaminskom bogatstvu nadmašuje špinat i rajčicu. Osim što ima diuretska svojstva, potiče stvaranje žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje holesterol te se preporučuje kao dodatak prehrani trudnicama i ženama u postmenopauzi.
Maslačak sadrži više karotena od mrkve i odličan je izvor različitih minerala i vitamina.
Stabljike maslačka pospješuju rastvaranje žuči, reguliraju metabolizam te pročišćavaju krv i želudac. Narodna ih medicina preporučuje protiv dijabetesa i mlijeko iz stabljike poznato je za uklanjanje bradavica. Iako neki vjeruju da je “mlijeko” maslačka otrovno, to nije tačno i istina je potpuno suprotna. Vrlo je ljekovito!
Od cvjetova ove biljke dobiva se sirup, koji ponekad nazivaju i medom. Taj sirup čisti i jača krv i probavu, a pomaže i kod kašlja. Sada je pravo vrijeme da zakoračite u prirodu i pribavite si maslačak.

Priprema sirupa od maslačka:

Uberite oko 400 žutih cvjetova maslačka. Prelijte ih s 3 litre hladne vode i ubacite na kriške narezana 4 limuna i 4 naranče. Ostavite 24 sata. Nakon toga kroz gazu procijedite da ne ostanu mrvice i prebacite tekućinu u lonac. Dodajte 2 kilograma šećera i, uz često miješanje, kuhajte otprilike sat i pol nakon što tekućina proključa. Trebali biste dobiti gušći sirup.
Zatim smanjite vatru i dobiveni vrući sirup prelijte u tople staklenke koje ste prije toga sterilizirali i zatvorite. Sirup je gušće teksture pa se često naziva i medom.
Odličan je za uklanjanje simptoma prehlade, kašlja, bronhitis itd. Uzimajte ga na kašiku. Odličan je i za djecu pa se ne bojte davati ga svojim mališanima svaki dan.

Izvor : narodnilijek.com

No comments:

Post a Comment

The Health Benefits of Coconut Oil

One of the hottest products in the health food stores today is organic coconut oil. Once maligned because it is largely composed of satura...