Friday, May 5, 2017

Gavez korijen – čudesna biljka za regeneraciju stanica i ublaživanje bolova


Gavez je biljka koja se od davnina koristi kao lijek za zaustavljanje krvarenja, probleme s plućima i pomoć u zacjeljivanju slomljenih kostiju. Pomaže bržem rastu novih stanica kože i smanjivanju bolova i upala. On je trajnica čije korijenje raste u dubinu i lako iznova naraste svake godine te je vrlo čest u našoj okolini.


Ljekovita svojstva gaveza

Važno je znati koji dijelovi biljke su ljekoviti. U slučaju gaveza to su lišće i korijen. Oba imaju ljekovita svojstva, ali korijen ima veću koncentraciju korisnih sastojaka. On sadrži karoten, alkaloide, tanine, glikozide, sluzi, smole i eterična ulja, ali je njegov najvažniji sastojak je alantoin.

Alantoin je aktivna prirodna supstanca koja potiče rast stanica u kostima, vezivnom i potkožnom tkivu. Zbog ovog sastojka gavez je jedan od najboljih lijekova za ozdravljenje unutarnjih i vanjskih rana, oteklina, posjekotina, ogrebotina, modrica, lomova i krvarenja. Također se koristi za istegnuća mišića i tetiva.

Smatra se da pomaže kod bolova u leđima, reumatoidnog artritisa, pa čak i paralize uzrokovane ozljedom kralježničke moždine. Oblozi od gaveza su učinkoviti protiv psorijaze, čireva, proširenih vena, karpalnog sindrom i čukljeva.

U obliku čaja, gavez se može grgljati kako bi se ublažilo upalu grla ili zaustavilo krvarenje desni. Čaj pomaže i kod bolnih menstruacija, čireva na želucu, proljeva, krvavog urina, bolnog disanja (pleuritisa), bronhitisa i boli u prsima (angina). Gavez se upotrebljava i u higijeni i kozmetici za pomlađivanje kože.


Moguće štetno djelovanje

Postoje određeni rizici kada je u pitanju uzimanje gaveza. On sadrži kemikalije koje mogu izazvati oštećenje jetre, pluća i rak. Posebno je opasan za trudnice i dojilje. Neophodno je savjetovanje s liječnikom ili stručnjakom kada je u pitanju količina i duljina uzimanja proizvoda koji sadrže gavez.

Najsigurniji je za vanjsku primjenu. Dostupan je u obliku masti, krema, tinktura i čaja.

Tinktura od gaveza

Izrada tinkture od gaveza vrlo je jednostavna, ali za nju treba barem šest tjedana. Ona pomaže kod čireva na želucu, proljeva i kašlja, a koristi se i u kozmetici. Više o tinkuti od gaveza možete pročitati ovdje.

Oblog od gaveza

Zagrijani oblog od gaveza odličan je način da primijenite ljekovita svojstva biljke na vanjske ozljede; slomljenu kost, upale, manje opekline, posjekotine ili modrice. Gavez doslovno ubrzava proizvodnju stanica kako bi se tijelu omogućio brži oporavak. On se priprema od usitnjenih listova koji se zamataju u gazu ili sličnu tkaninu.

Čaj od korijena gaveza

Čaj od korijena gaveza je dobar za ispiranje grla, a može se konzumirati u malim dozama tijekom dana za liječenje želuca ili proljeva te kašlja. Mnogi ljudi koriste čaj radije nego tinkture za liječenje tih tegoba.

Priprema:

Stavite tri žlice gavezovog korijena u jednu šalicu vruće vode. Ostavite šalicu da stoji 10 sati. Nakon toga procijedite tekućinu. Korijen dodajte u pola šalice vode i pustite je da zavrije. Iznova iscijedite korijen, ali ne bacajte vodu. Ocijeđene tekućine spojite i dobit ćete čaj od ekstrakta gavezovog korijena. Uzimajte po gutljaj svakih nekoliko sati.

Napomena: Proizvode od gaveza ne treba čuvati u metalnim spremnicima.

Izvor:krenizdravo.rtl.hr

No comments:

Post a Comment

The Health Benefits of Coconut Oil

One of the hottest products in the health food stores today is organic coconut oil. Once maligned because it is largely composed of satura...