Tuesday, May 2, 2017

Trputac – korov koji zacjeljuje rane i zaustavlja prehladu i upale probavnog sustava


Trputac je niska bilja koju možete pronaći gotovo bilo gdje. Iako se najčešće smatra korovom, riječ je o jednoj od najljekovitijih biljaka na svijetu. Za ljekovite pripravke koriste se njegovi zreli listovi.


Ljekovita svojstva trputca

Trputac ima antimikrobna, anti-upalna i analgetska svojstva. On ne samo da može ublažiti ubod insekta i zaliječiti površne rane, već može i spriječiti infekcije. Uz to, sadrži alantoin kojipomaže kod regeneracije kožnog tkiva.

Ima i adstrigentno svojstvo koje pomaže kod skupljanja pora, kontrolira masnoće na koži, a ima blago pročišćavajuće djelovanje na kožu i tijelo. Pomaže isušiti višak sluzi u dišnom i probavnom sustavu, tako da se može liječiti prehladu ili proljev.

Jestivo lišće trputca bogato je kalcijem i drugim mineralima i vitaminima, uključujući i vitamina K. Taj vitamin zaustavlja krvarenje iz posjekotine ili rane. Svježi listovi se mogu jesti u salatama, a stariji se moraju kuhati.

Kako ga koristiti u ljekovite svrhe?

Trputac se koristi za liječenje svakodnevnih zdravstvenih problema, od ugriza komaraca i osipa na koži do problema s bubrezima i želučanim bolestima.


Za opekline. Nanesite topao oblog s lišćem trputca na opeklinu. Nadalje kožu njegujte mašću od trputca.
Za posjekotine i otvorene rane. Zaustavite krvarenje pomoću slomljenog lišća trputca. Zatim ranu isperite čajem od trputca ili razrijeđenom tinkturom (1 žlica na čašu vode) kako bi spriječili infekciju i ubrzali zacjeljenje.
Za prištiće i akne. Nanesite na kožu tinkturu pomoću vatice ili njegujte kožu melemom od trputca.
Za afte u ustima i bol u grlu. Grgljajte čaj od trputca u ustima 3 do 4 puta dnevno. Umjesto čaja možete koristiti i razrijeđenu tinkturu. Infekcije u grlu možete zaliječiti i polaganim nanošenjem 5 do 10 kapi tinkture ispod jezika.
Za perut i druge probleme vlasišta. Primijenite čaj od trputca ili mješavinu s uljem od trputca na kožu i ostavite da stoji oko sat vremena. Nakon toga temeljito isperite.
Za poboljšanje funkcije jetre i bubrega pijte jednu do dvije čaša čaja od trputca svaki dan.
Za upale probavnog trakta, prehladu, gripu i infekcije dišnih puteva uzimajte tinkturu pod jezik ili pijte čaj.

Kako napraviti oblog od listova trputca?

Ovo je najbrži, a navodno i najučinkovitiji način upotrebe ove ljekovite trave. Stoga zapamtite gdje ga možete naći u vrtu ili dvorištu ako vam ikada zatreba.

U slučaju ugriza insekta, pčelinjeg uboda ili izlaganja otrovnom bršljanu, uzmite nekoliko listova, zdrobite ih dlanovima ili u tarioniku. Zatim ga primijenite izravno na kožu. Ako ga koristite na sebi, možete samo sažvakati lišće i koristiti ga kao oblog. Ono će odmah olakšati bol, smanjiti oticanje i crvenilo te izvući toksine iz uboda.

Kako pripremiti čaj od trputca?

Temeljito operite 1 šalicu svježih listova trputca i držite ih u zdjeli s poklopcem. Kipuću vodu prelijte preko listova, pokrite zdjelu i pustite da odstoji sve dok zdjela nije hladna na dodir. Čaj zatim procijedite i čuvajte u hladnjaku do dva tjedna.

Pijte jednu do svije šalice ovog čaja dnevno za bolju kontrolu nad vlastitom probavom ili da biste izliječili simptome prehlade i groznice. Možete ga piti samog ili dodati med za okus. On može imati blagotvoran učinak za ljude koji imaju čir na želucu, sindrom iritabilnog crijeva ili druge upalne bolesti probavnog trakta.

Kako je iznad već navedeno, čaj od trputca ima i vanjsku primjenu. On se koristi za ispiranje rana i ubrzavanje zacjeljivanja kože u slučaju opeklina, osipa ili ekcema.

Kako koristiti mast ili melem od trputca?


Melem možete napraviti pomoću kokosovog ulja, pčelinjeg voska i sušenog lišća trputca. Imati kutiju melema od trputca pri ruci može biti korisno u situacijama kada vam nije dostupno svježe bilje. On je izvrsna prva pomoć kad su u pitanju posjekotine, modrice i ubodi insekata. Možete ga koristiti u malim količinama i kao kremu za pelenski osip kod beba.

Kako napraviti tinkturu od trputca?

Trebat će vam:

1 šalica opranih i osušenih listova trputca i
pola litre 100% alkohola.
Stavite listove u posudu i prelijte ih alkoholom tako da je lišće u potpunosti pokriveno, a staklenka ispunjena.Staklenim štapićem dobro promiješati smjesu. Poklopite je i čuvajte negdje gdje nema previše svjetla. Svakih nekoliko dana protresite staklenku. Nakon 6 do 8 tjedana pretočite tinkturu u čiste boce i pohranite na tamnom mjestu.


To je vrlo moćan lijek za prehlade, infekcije dišnih puteva ;i bolesti želuca. Za jedan tretman 10 kapi držite pod jezikom 30 sekundi prije gutanja. Možete dodati 10 kapi tinkture u čašu vode i polako piti. Za vanjsku upotrebu, tinkturu možete kapnuti na prišteve i čireve.

Izvor: krenizdravo.rtl.hr

No comments:

Post a Comment

The Health Benefits of Coconut Oil

One of the hottest products in the health food stores today is organic coconut oil. Once maligned because it is largely composed of satura...