Wednesday, May 10, 2017

SREMUŠ ZA ANEMIJU, VISOK PRITISAK, HOLESTEROL, TRIGLICERIDE, ŠECER….


Sremuš je 1992. godine proglašen svjetskom ljekovitom biljkom godine.

Internet stranice i društvene mreže su pune lažnih priloga i praznih obećanja o svemoćnim receptima i magičnim biljkama koje liječe sve i svašta, i to u roku od samo nekoliko dana.

Evo jedne nase lijepe i ljekovite biljke koja efektno pomaže kod tačno određenih problema. Nije čudotvorna. Neće ubiti ćelije raka za 45 minuta i neće izliječiti sve bolesti ovoga svijeta. Ova biljka koja se zove sremuš, divlji bijeli ili medvjeđi luk /Allium ursinum/ može se naći u gotovo svim dijelovima Evrope i Sjeverne Amerike.

Sremuš efektno snižava krvni pritisak. Naučno je dokazano da popravlja krvnu sliku, reguliše holesterol i trigliceride i snižava šećer u krvi. Snažan je antioksidant i generalno jača imuni sistem. Ljekovita sumporna jedinjenja koja se nalaze u sremušu imaju i antimikrobsko djelovanje pa se preporučuje i kod infekcija probavnog, respiratornog i urinarnog trakta.

Postoji još nekoliko indikacija gdje sremuš može efikasno pomoći, ali ako ih sada budem nabrajao bojim se da ne uđemo u kategoriju nepostojećih, takozvanih magičnih biljki.

Od svih biljaka koje poznajem, a broj je poprilično veliki, sremuš se sigurno najviše približio epitetu SUPER biljke. Ovo nije samo moje mišljenje. Sremuš je 1992. godine proglašen evropskom biljkom godine od strane Asociacije za zaštitu i istraživanja evropskih medicinskih biljaka. (Association for the Protection and Research on European Medicinal Plants).

Indikacije koje sam naveo nisu rezultat “rakla-kazala” teorije, već naučno dokazane činjenice velikog broja univerziteta i kliničkih ispitivanja. Još jedna divna osobina sremuša je da je super ukusan i nije ga teško koristiti. Sremuš je bliski rođak svima poznatog bijelog luka, te ga često zovu i divlji bijeli luk. Specifična molekularna struktura enzima i ljekovitih sumpornih jedinjenja daje sremušu i par desetina puta jače djelovanje od bijelog luka, sa blažim ukusom i nama karakterističnim mirisom.

Korištenje bijelog luka, koliko god da je preporučljivo i korisno daje nam neugodan zadah i lučenje neprijatnih mirisa kroz kožu i do par dana poslije konzumiranja. Ovo na žalost sprečava mnoge da ga koriste zbog društvenih i poslovnih razloga.

Korišćenje sremuša u ljekovite i kulinarske svrhe

Pesto od sremuša
Pesto od sremuša je vrlo ukusan i ljekovit. Samljeven sremuš sa maslinovim uljem i sirćetom.
Sremuš se može koristiti svjež kao salata ili kao dodatak drugim salatama. Ovo je najbolja varijanta korištenja za zdravstvene beneficije.
Dodatnu aromu bijelog luka dodaće i supama i varivima.​

Sremuš u kulinarstvu može zamjeniti bijeli luk, a neugodan dah i lučenje istog mirisa kroz kožu će trajati samo nekoliko sati. Molekularna struktura alicina iz sremuša se razlikuje od alicina iz bijelog luka i jetra ga brže i bolje prerađuje i šalje u dijelove organizma gdje je najviše potreban.

Postavlja se pitanje ima li ova superiorna biljka ikakve negativene epitete??? Na žalost, ima.

Toliko je efektan u snižavanju krvnog pritiska da je osobama koje imaju nizak krvni pritisak potreban izvjestan period prilagođavanja. Tek nakon 2-3 nedelje konzumacije, dolazi do stabilizacije krvnog pritiska. Druga negativna osobina sremuša je da se ne može skladištiti i ostavljati za kasnije ako želimo maksimalne zdravstvene beneficije. Čak i svježe ubrani listovi izgube većinu korisnih ljekovitih jedinjenja poslije nekoliko sati čak i kad su pravilno skladišteni u hladnjaku. Listovi će izgledati svježi i zdravi i poslije nekoliko dana poslije branja.

Kulinarske osobine će ostati iste i mogu se koristiti kao divan ukusan dodatak salatima i varivima. Da ne bude zabune, nije sve izgubljeno, čak i poslije nekoliko dana listovi sremuša zadržavaju vitamin C i imaju drugih ljekovitih svojstava, ali to je daleko od onih koje dobijete ako ga koritite neposredno poslije branja. Međutim, adenozin (koji reguliše visok krvni pritisak) i alicin (najjači antimikrobni element u prirodi) nestaju vrlo brzo nakon izlaganja kiseoniku poslije berbe.

Na žalost, sremuš se u prirodi može naći samo početkom proljeća i to u rasponu od samo dvadesetak dana od izbijanja prvih listova.

Visok pritisak, anemija, holesterol, trigliceridi, dijabetes i ostali ranije navedeni problemi ne prate nas samo početkom proljeća. Kako onda koristiti sva ova lijepa ljekovita svojstva sremuša tokom cijele godine?

Sušenje ne pomaže. Zamrzavanje će zadržati samo mali dio ljekovitih vrijednosti, te bi nam trebali zamrzivači veličine prosječne spavaće sobe da čuvamo dovoljne količine do sljedećeg proljeća.

Pravilno pripremljena tinktura sremuša je jedino adekvatno rješenje. Da bi zadržao sva ljekovita svojstva tinktura sremuša se ne može pripremiti na isti način kao i ostale tinkture. Potreban je specifičan proces kod koga se od branja do prvog procesiranja radi o minutama.
Ramslin, kapi od sremuša se proizvode baš ovom tehnologijom. Kompletan proces možete vidjeti ovdje: https://youtu.be/Vu9MbUfszrE. Ja već godinama pratim efekte Ramslin biljih kapi, ne samo na svojim pacijentima, već sam i ljubaznošću Manufakture Ljubisavljević dobio pristup i rezultatima njihovih kliničkih istraživanja i dokumentaciji kvaliteta proizvoda koji se prodaje u apotekama Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Norveške, Slovenije i u još nekim državama zapadne Evrope.

Do otkrića Ramslin biljnih kapi, moja supruga i ja nikad nismo pisali o proizvodima koji nisu došli direktno iz našeg ličnog asortimana i naše kompanije. Kvalitet i efikasnost Ramslina su doveli do toga, ne samo da ga preporučujemo našim pacijentima i dozvolimo Manufakturi Ljubisavljević besplatnu reklamu na našim društvenim mrežama i internet portalima, već i da ove godine investiramo u samu kompaniju koja proizvodi ovaj superiorni proizvod.

Od Aprila 2017. godine RAMSLIN Biljne Kapi i Manufaktura Ljubisavljević su dio naše kanadske kompanije Natural-E. Inc. i zajedničkim snagama ćemo nastaviti promociju ovog fantastičnog proizvoda i proširiti se na sjeverno-američko i ostala svjetska tržišta. U planu su već i drugi proizvodi koje razvijamo zajedničkim snagama.

Ramslin biljne kapi se odavno mogu naći na policama apoteka u Srbiji u distribuciji Keproma. Novi zastupnik za Bosnu i Hercegovinu d.o.o. CEK iz Zenice (http://www.cek.ba/) i Herbium u Hrvatskoj. Lista prodajnih mjesta je ovdje http://www.ramslin.com/adresar/

Sremuš spada u sami vrh ljekovitih biljki.

Izvor:prirodnamedicina.com

No comments:

Post a Comment

The Health Benefits of Coconut Oil

One of the hottest products in the health food stores today is organic coconut oil. Once maligned because it is largely composed of satura...