Friday, May 5, 2017

Mučnine u trudnoći – zašto se događaju i kako ih ublažiti


Mučnine u trudnoći osjeća 75% žena, a kod svake treće trudnice ono izaziva i povraćanje. Iako se često zovu jutarnjim mučninama, mogu se protezati tijekom čitavog dana. Zbog pojačanog osjeta mirisa u trudnoći, neke će žene biti posebno osjetljive na određenu hranu ili pića.


Mučnine se mogu pojaviti već u petom tjednu trudnoće, a trebale bi prestati do četrnaestog tjedna. Važno je znati da mučnine ne predstavljaju nikakvu opasnost za fetus, ali trudnici mogu biti uzrok malaksalosti i umora, posebno ako se protežu tijekom cijeloga dana.

Uzroci mučnina u trudnoći

Mučnine u trudnoći javljaju se najčešće u ranom stadiju trudnoće, već oko petog tjedna, a nakon dvanaestog tjedna mučnine popuštaju. Zato neki liječnici smatraju da su uzrok mučninama visoka koncentracija hormona hCG (humani korion gonadotropin) koja je najviša između osmog i desetog tjedna trudnoće, a nakon dvanaestog se smanjuje. U trudnoći je posebno aktivan i estrogen koji se također povezuje s osjećajima mučnine.

S obzirom na to da su mučnine česte kao reakcija na određene mirise hrane ili štetne sastojke (kao što su duhan i alkohol), znanstvenici su zaključili da se mučnine svojevrsni trik kojim se trudnice odbija od svih supstanci koje bi mogle biti štetne za dijete. Kao što će im možda jako smetati miris kave ili duhana, trudnicama mogu biti odbojni i meso, jaja ili riba, što su namirnice koje mogu sadržavati bakterije opasne za fetus.

Sklonost mučninama u trudnoći je dokazano i nasljedna, a sklonije su joj i žene slabije građe. Izlaganje stresu također može biti uzrok mučninama.

Predispozicije za mučnine u trudnoći

Neke žene su sklonije mučninama, što zbog nasljednih faktora, što zbog vanjskih utjecaja ili prethodnih stanja. Veće šanse za osjećanje mučnina imat ćete:


ako ste osjećali mučnine i tijekom korištenja oralnih kontraceptiva,
ako ste u prvoj trudnoći imali mučnine, vjerojatno ćete imati i u idućim trudnoćama,
ako nosite blizance, odnosno u slučaju višeplodne trudnoće,
ako ste skloni osjećaju mučnine prilikom vožnje,
ako bolujete od migrena,
ako su žene u obitelji bolovale od mučnina u trudnoći.
Kako spriječiti i smanjiti mučnine

Ujutro su mučnine intenzivnije zbog nižih razina glukoze što se može riješiti ako na noćnom ormariću držite grickalice ili suho voće koje ćete pojesti prije ustajanja i preduhitriti mučninu.
Izbjegavati glad, jesti više puta dnevno u manjim količinama, izbjegavati masnu hranu i bazirati prehranu na voću, povrću, bijelom mesu i ribi.
Piti mnogo tekućine (vode, svježih sokova) osobito ako je mučnina praćena povraćanjem kako biste spriječili dehidraciju.
Čajevi su dobar način za smirivanje želuca; čaj od đumbira dokazano umanjuje mučninu, kao i čajevi od kamilice, peperminta ili metvice.
Cink i vitamin B6 sprječavaju mučnine, a mogu se u obliku tableta kao trudnički suplementi prehrani kupiti u ljekarnama.
Mirisi agruma (limuna, naranče ili grejpa) ublažavaju mučninu; ako nemate ovo voće pri ruci, kupite eterična ulja s aromom agruma.
Žlijezde slinovnice luče više sline u vrijeme trudnoće što može trudnicu navesti na povraćanje; u ovom slučaju pomiješajte dvije ili tri žlice jabučnog octa s toplom vodom i popijte uz doručak – ocat će osušiti usta od sline i smanjiti mučninu.
Nemojte pušiti i piti alkohol te izbjegavajte gazirana pića i kavu.
Pokušajte provoditi više vremena na otvorenom, u laganoj aktivnosti kao što je šetnja, i izbjegavati zagušljive i pretople prostorije.
Osigurajte si dovoljno sna i odmora, nemojte se naprezati i ne ustajte naglo iz kreveta ili sjedala
Isprobajte akupunkturu i aromaterapiju – neka istraživanja su pokazala značajno smanjenje mučnina u trudnica koje koriste ove metode.
U torbi uvijek nosite bocu vode, suhe grickalice, paketić peperminta i lepezu ili nešto za hlađenje kako biste si mogli olakšati mučninu ako Vas uhvati u pokretu.
mucnine

Kada se treba zabrinuti?

Ako su mučnine tako intezivne da uzrokuju nekontrolirano povraćanje, može biti riječ o trudničkoj hiperemezi. Kod tog stanja, gotovo svaki unos hrane izaziva nagon za povraćanjem zbog čega dolazi do ozbiljne dehidracije, gubitka težine i ketoze (smanjenog udjela ugljikohidrata). Trudnička hiperemeza je rijetka bolest koja obuhvaća od 0,5 do 2% svih trudnica.

Trudnička hiperemeza može biti opasna i za trudnicu i za fetus jer može uzrokovati ozbiljna oštećenja jetre. Dijagnosticira se na temelju kliničke slike, mjerenjem ketona u urinu te elektrolita i kreatinina u serumu, a ako je potrebno, vrši se i ultrazvuk zdjelice te testovi jetrene funkcije i funkcije bubrega. Ako se utvrdi dijagnoza trudničke hiperemeze, potrebno je bolničko liječenje.

Izvor: krenizdravo.rtl.hr

No comments:

Post a Comment

The Health Benefits of Coconut Oil

One of the hottest products in the health food stores today is organic coconut oil. Once maligned because it is largely composed of satura...