Wednesday, May 3, 2017
Jesu li sjemenke jabuke otrovne?
Često jedemo jabuke, no pitanje je koliko često pojedemo i njihove koštice.
Postoje oni koji smatraju koštice otrovnima, dok drugi drže da su zdrava grickalica. Što je istina pročitajte u nastavku članka.
Cijanid u košticama
Koštice jabuka sadrže biljni spoj zvan amigdalin. Osim jabuka, sadrže ga bademi, koštice breskve, trešnje i marelice. Spoj služi u kemijskoj obrani sjemenke, a netaknut je bezopasan.
Ako je sjemenka zdrobljena, oštećena, prožvakana ili u probavnom traktu, amigdalin se raspada u hidrogen cijanid. Ovaj je spoj otrovan, pa čak i smrtonosan u većim dozama.
Cijanid je povijesno poznat otrov, koji remeti dolazak kisika u stanice, te može dovesti do smrti u kratkom roku, pri konzumiranju veće doze. Informaciju dodatno možete proučiti na linku
Koja je granica unosa cijanida?
Unos 0.5-3.5 mg po kilogramu tjelesne težine može uzrokovati otrovanje, komu, paralizu, otkazivanje srca i pluća, pa i smrt. Za odraslu osobu težine 81 kg to iznosi 41-286 mg cijanida. Podatak pronađite ovdje.
Manje količine cijanida mogu uzrokovati glavobolje, mučnine, povraćanje, slabost i zbunjenost.
Zbog manje težine, djeca su pod većim rizikom da se otruju cijanidom iz koštica.
Jabuke
Koliko grama sjemenki nam može naštetiti?
1 gram zdrobljenih i prožvakanih sjemenki jabuke može ispustiti 0.06-0.24 mg cijanida. Da bi posljedice njihove konzumacije bile fatalne ili barem izazvale negativnu reakciju našeg organizma, trebali bismo pojesti 2 šalice mljevenih sjemenki.
Doza koja bi bila smrtna ovisi o težini osobe, osobnoj toleranciji te sorti jabuke. Zapamtite da i manje doze mogu uzrokovati mučninu!
Ako progutate sjemenke jabuke u komadu, neće vam se ništa dogoditi! Naime, sjemenke su zaštićene vanjskim slojem od probavnih sokova, te zato mogu proći želucem bez uzrokovanja štete.
1 jabuka sadrži 0-20 sjemenki. Bez obzira, bilo bi dobro ukloniti sjemenke kod jedenja jabuke.
Video o hrani koja može biti trovna:
Savjet uz ukusnu jabuku:
Kora i meso jabuke njeni su zdravi dijelovi. Osim u slučaju korištenja pesticida – tada preporučujeo da jabuke stavite u mlaku vodu tijekom noći te ih sljedeći dan isperete.
Žvakane ili zdrobljene sjemenke jabuke ispuštaju malu dozu cijanida, što je jako toksično za organizam.
Da biste iskusili bilo koje simptome trovanja košticama, morali biste ih pojesti minimalno 150. Dakle, možete bez brige uživajti u jabukama!
Izvor:krenizdravo.rtl.hr
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
Paradentoza je kronična infekcija koja zahvaća zubno meso i koštano tkivo koje podupire zube, što može dovesti do gubitka zubi. Uzrok p...
-
Mononukleoza, se kolokvijalno naziva bolest poljupca. Uzročnik, Epstein-Barrov virus (EBV) se najčešće prenosi slinom. Bolest napada jetr...
-
Vitamin D poznat je i kao vitamin sunca jer nastaje prilikom izlaganja kože suncu, a može ga se pronaći i u pojedinim prehrambenim namirn...
The Health Benefits of Coconut Oil
One of the hottest products in the health food stores today is organic coconut oil. Once maligned because it is largely composed of satura...
No comments:
Post a Comment