Wednesday, April 26, 2017

Alergija na pelud – kako umanjiti izloženost u zatvorenim prostorijama


Travanj je mjesec patnje za alergičare. Alergija na pelud pogađa svaku petu osobu a manifestira se neugodnim simptomima: kihanjem, kašljanjem, curenjem i svrbeži nosa i očiju (alergijski rinitis). Na koncentraciju peludi u prostorijama u kojima boravite, možete utjecati izborom načina provjetravanja


Njemački znanstvenici su ispitivali koncentraciju peludi breze u radnim prostorima, uredima i laboratorijima Sveučilišta u Freisingu.

Breza je jedna od najjače alergogenih vrsta drveća, biljka koja počinje reprodukciju u vrlo ranoj dobi i proizvodi velike količine peludi. U našim krajevima cvate krajem ožujka i početkom travnja.

drvece

Udarno provjetravanje

Velika razlika u izmjerenim koncentracijama peludi zabilježena je u prostorijama koje su se provjetravale na različite načine.
Najmanja koncentracija peludi je izmjerena u sobi u kojoj je prozor bio širom otvoren svaka dva sata po pet minuta. Prostorije s trajno odškrinutim prozorima bila su najjače izložene. Intenzivnim udarnim provjetravanjem, količina peludi u prostoriji se smanjila za dvije trećine u odnosu na maksimum.

Sljedeći čimbenik koji je utjecao na koncentraciju peludi u prostoriji je bio promet posjetitelja. Naime, posjetitelji koji dolaze izvana donose pelud na svojoj odjeći i tako povećavaju unutrašnju koncentraciju.


Redovito brisanje prašine

Pelud se gomila i u kućnoj prašini. Veće količine su izmjerene u prostorijama koje se rjeđe čiste, a nepovoljan učinak se zadržao i nakon perioda cvatnje.
Stoga je redovito brisanje prašine važna mjera umanjivanja alergijskih reakcija.

No comments:

Post a Comment

The Health Benefits of Coconut Oil

One of the hottest products in the health food stores today is organic coconut oil. Once maligned because it is largely composed of satura...