Thursday, April 27, 2017

Pritisak u glavi – mogući uzroci i komplikacije


Pritisak u glavi je pritisak koji se osjeća između moždanog tkiva i lubanje, a nastaje zbog povećanja volumena mozga. Pritisak u glavi smajuje cirkulaciju krvi u mozgu zbog čega se osjeća neugoda ili glavobolja.


Iako je pritisak u glavi najčešće uzrokovan klasičnom migrenom ili povišenim krvnim tlakom, ponekad je simptom mnogo ozbiljnijih stanja te ga treba shvatiti kao signal za uzbunu ako su prisutni i neki drugi znakovi bolesti.

Donosimo moguće uzroke osjećaja pritiska odnosno težine u glavi.

Povišen krvni tlak

Zbog pojačanog protoka krvi kroz arterije mozga osobe koje pate od povišenog krvnog tlaka mogu iskusiti bol i pritisak u glavi. Mozak troši mnogo kisika zbog čega je osjetljiv i na najmanje promjene u cirkulaciji. Nalazi se zatvoren unutar kosti lubanje i nema mogućnost proširenja, pa kod pojačane cirkulacije dolazi do pritiska na mozak.

visok_tlak

Ako uz pritisak u glavi primijetite i crvenilo na licu, krvarenje iz nosa te sve lakše umaranje i probleme sa spavanjem, postoji realna sumnja na povišen krvni tlak. S obzirom na to da se povišen krvni tlak u pravilu vrlo kasno dijagnosticira, tek nakon što je napravio štetu na srcu, mozgu, očima ili bubrezima, ako sumnjate na ovaj zdravstveni problem odmah posjetite liječnika.


Tenzijska glavobolja

Najčešća od svih vrsta glavobolja, tenzijska glavobolja obično se javlja odmah nakon buđenja te traje cijeli dan. Bol je obično tupa, a pritisak u glavi širi se prema ušima. Bolesnici se često osjećaju kao da će im glava eksplodirati ili kao da ju nešto steže, a povremeno se mogu javiti i napadi snažne, kratke i oštre boli.

Nerijetko se pritisak širi i na područje vrata, a može biti popraćen i osjećajem tjeskobe, anksioznosti i depresije. Ovakve glavobolje mogu trajati mjesecima, a najčešće se javljaju u srednjoj životnoj dobi, češće kod žena nego kod muškaraca.

U slučaju ovih dugih i muklih glavobolja, liječnici najčešće prepisuju snažne analgetike koji zatomljuju pritisak i bol. Međutim, postoje i određeni prirodni načini kojima možete pokušati ublažiti pritisak u glavi i glavobolju, a o njima više pročitajte ovdje.

Alergije, gripe i prehlade

Alergije dišnog sustava, uzrokovane prašinom, grinjama, životinjskom dlakom ili peludi mogu uzrokovati upalu sluznice nosa što rezultira zagušenjem nosne šupljine te osjećajem pritiska u sinusima i glave.

Stvaranje sekreta i sluzi u dišnom traktu uzrokovano prehladom ili gripom djeluje jednako, a ove simptome moguće je ublažiti korištenjem kapi za nos ili inhaliranjem kako bi se očistili dijelovi gornjeg dišnog trakta.

Upala sinusa

Kao posljedica bakterija skupljenih u nosnoj šupljini može doći do infekcije sinusa. Imunološki sustav tada proizvodi tekućinu koja čisti sinuse i nos kako bi izbacila neželjene mikrobe i umirila upalni proces.

alergije

Što se infekcija više proširila, tijelo će proizvoditi više tekućine čije nakupljanje može stvoriti pritisak u sinusima te osjećaj težine u području mozga. Više o upali sinusa te kako si pomoći pročitajte ovdje.

Različite infekcije zvukovoda

Pretjerano skupljanje cerumena odnosno ušne smole u zvukovodu može izazvati osjećaj pritiska u ušima u glavi. Uzroke nagomilavanja ušne smole te kako riješiti ovaj problem možete pronaći ovdje.

Bakterije također mogu biti uzrokom ušnih infekcija, a razvijaju se najčešće zbog manje ozljede, posjekotine ili uslijed nepravilnog korištenja štapića za uši.


Problemi sa srednjim uhom

Pritisak u glavi može nastati zbog neusklađenosti tlaka srednjeg uha i atmosferskog tlaka. Ovo se često događa kod promjene nadmorske visine ili naglog izranjanja, a iako je većinom bezopasno i prolazi spontano, ponekad može doći do oštećenja opne ušnog bubnjića. To će uzrokovati neugodnu bol te pritisak u glavi i ušima.

upala_zvukovoda

Ozljeda glave

Ako je pritisak u glavi nastao nakon pada, udarca, prometne nesreće ili neke druge situacije, potrebno je potražiti medicinsku pomoć. Uz pritisak i bol u glavi, simptomi nakon ozljede mogu uključivati povraćanje, osjetljivost očiju na svjetlo, krvarenje iz nosa ili ušiju, teškoće u govoru, teškoće prilikom gutanja, mučninu, vrtoglavicu i amneziju.

Proširene zjenice, povećan rad srca i teškoće s disanjem signali su neliječene ozljede glave te je u slučaju ovih simptoma potrebna hitna liječnička intervencija.

Anksioznost

Tjeskoba odnosno aksioznost jedan je od čestih psihičkih poremećaja čije se posljedice mogu odraziti i fizički. Uz ubrzanje rada srca, povećano znojenje i tremor, anksioznost može uzrokovati i pritisak u glavi.

Ako je uzrok pritiska anksioznost, on ne predstavlja opasnost za zdravlje. To je tek način na koji tijelo reagira na povećani stres, a pritisak se može širiti od glave na vrat, ramena i gornji dio leđa. Kako se riješiti anksioznosti pročitajte ovdje.

Meningitis

Meningitis je upala moždane ovojnice koja uzrokuje njezino oticanje. Zbog toga se može osjećati snažan pritisak u glavi, a ostali simptomi uključuju vrućicu, glavobolju, ukočenost u vratu, pojavu osipa, letargičnost i nervozu.

Meningitis uzrokovan virusom obično prolazi spontano kroz desetak dana uz mirovanje i povećan unos tekućine. Međutim, bakterijski meningitis je mnogo opasniji i ne prolazi bez hitne liječničke intervencije i antibiotika.

Encefalitis

Encefalitis odnosno upala mozga obično se pojavljuje kao rezultat virusne infekcije. Oticanje mozga uzrokuje bol i pritisak u glavi. Uz to mogu se pojaviti i drugi simptomi, kao što su vrućica, bol u zglobovima, letargija, umor i anksioznost.

U težim slučajevima oboljeli se mogu ponašati neuobičajeno, vidjeti dvostruko, ojećati slabost u mišićima, dezorijentiranost, tremor i nedostatak osjeta, pa čak i doživjeti napad nalik epileptičnom.

Liječenje encefalitisa obično se provodi odmaranjem u krevetu, većim unosom tekućine i tabletama protiv bolova, a teži slučajevi zahtijevaju i bolničko liječenje.

Subarahnoidalna hemoragija

Riječ je o krvarenju u prostor između mozga i tkiva koje ga pokriva. Kada se taj prostor ispuni krvlju, dolazi do osjećaja jakog pritiska u glavi.

Subarahnoidalna hemoragija može nastati zbog različitih poremećaja krvi, ozljede glave, aneurizme ili određenih abnormalnosti u strukturi mozga. Osim pritiska u glavi, bolesnik može osjetiti i bol u mišićima, mučninu, nagon za povraćanjem, ukočenost u vratu, probleme s vidom, nesvjesticu i gubitak osjeta.

Ovo stanje zahtijeva hitnu medicinsku pomoć i operativan postupak kojim se višak krvi uklanja iz mozga i popravlja uzrok nastanka hemoragije.

Izvor: krenizdravo.rtl.hr

No comments:

Post a Comment

The Health Benefits of Coconut Oil

One of the hottest products in the health food stores today is organic coconut oil. Once maligned because it is largely composed of satura...