Wednesday, April 26, 2017

Mušmula – zdrava i ljekovita poslastica


Mušmule su možda najružnije voće koje ste ikad vidjeli i klasičan primjer toga da je ono bitno očima nevidljivo. Naime, ovo voće nalik na malu raspuknutu jabuku grube smeđe kože nije samo ukusno, već i iznimno zdravo. Posebnu popularnost uživalo je u srednjem vijeku i renesansi, no došlo je vrijeme za njegov suvremeni PR.


Mušmule su bogate proteinima, lipidima, ugljikohidratima, vlaknima, vitaminima A, B1, B2, C i kalijem, a gotovo da nemaju kalorija. Zbog toga su idealna hrana ako pokušavate smršaviti, a zbog niskog udjela šećera i ako ste dijabetičar. Možete ih konzumirati na različite načine, kao lijek i kao poslasticu.

Zašto ubaciti mušmule u svoju prehranu?

Željezo pomaže u izgradnji hemoglobina, neophodno je za mišićno zdravlje i razvoj mozga

Mušmule obiluju željezom. Ono je vitalni dio hemoglobina koji daje krvi tamno crvenu boju i prenosi kisik do stanica. Višak hemoglobina neophodan je za ljudska bića, jer smo uvijek u opasnosti da izgubimo dio krvi zbog vanjskih ili unutrašnjih ozljeda.

Žene svaki mjesec za vrijeme menstruacije gube krv i zbog toga imaju velik rizik da obole od anemije. Željezo u tkivu mišića i nužno je za dotok kisika koji je pak neophodan za njihovu kontrakciju. Bez željeza mišići gube elastičnost i tonus, a slabost mišića može biti znak anemije.

Čak 20% svog kisika iz krvi koristi mozak. Tako željezo postaje ključno i za pravilan rad mozga. Dovoljna količina krvi u mozgu može poboljšati vaše mentalne sposobnosti i stvoriti nove neuronske veze, koje mogu spriječiti bolesti poput Alzheimera i demencije.

Sindrom nemirnih nogu, nesanica i umor kao posljedica manjka željeza u krvi

Nedostatak željeza je glavni uzrok sindroma nemirnih nogu. On je povezan s grčenjem mišića, simptomom nedostatka željeza. Željezo pomaže u liječenju nesanice i poboljšanju kvalitete sna te eliminiranju kroničnog umora. Dnevni unos hrane bogate željezom recept je za energičan život izvana i iznutra.


Lijek za skorbut, krvarenje desni i plikove

Vitamin C, koji je u velikim količinama prisutan u mušmulama, izvrstan je lijek za skorbut te krvarenje iz zubiju i desni. Mušmule imaju ulogu astringenta, odnosno sredstva koje zateže te se koristi i za liječenje vanjskih plikova i žuljeva.

Za vanjsku primjenu posebno je dobar čaj od mušmule. Žlicu zdrobljenog nezrelog ploda mušmule prekrijte kipućom vodom i ostavite da stoji pola sata. Procijeđeni čaj pijte dva do tri puta dnevno u slučaju proljeva ili njime ispirite usta ako vam krvare desni.

Pomoć kod problema s probavom

caj-od-musmule

Vlakna pomažu uravnoteženju probave i rada crijeva, a mušmula je njima posebno bogata. Sve tegobe vezane uz probavu moguće je ukloniti prehranom koja uključuje voće. No s voćem kao što je mušmula ne treba pretjerivati, jer tako možete uzrokovati novi problem, proljev.

Osim toga, vlakna pomažu reguliranju razine lošeg kolesterola u krvi te čiste bubrege i jetru. S obzirom na blagotvoran utjecaj na probavu, šećer u krvi i kolesterol, ubacivanjem mušmula u prehranu možete smanjiti rizik od dijabetesa.

Mušmula je prirodni antioksidans te smanjuje rizik od degenerativnih promjena, kao što su rak, katarakta i dijabetes. Zbog ursolične kiseline u listovima ove biljke, koristi se i za liječenje, odnosno sprječavanje osteoporoze. Čaj od mušmule se, osim što pomaže kod proljeva, tradicionalno koristi i za uklanjanje bubrežnih kamenaca.

Žensko zdravlje

Mušmulama možete ublažiti simptome predmenstrualnog sindroma, ali i regulirati čitav mjesečni ciklus. One eliminiraju bolove povezane s glađu i mučninom kod žena koje imaju posebno bolne cikluse. No, pozitivno djelovanje ne staje sa ženskim reproduktivnim organima. Kod muškaraca one mogu smanjiti rizik od bolesti prostate.

Zimska poslastica

Mušmula se najlakše jede ako se prepolovi te se žlicom ukloni sadržaj prethodno dobro opranog voća. Plod ovog neobičnog voća je nejestiv sve dok nije polu-truo.

Od mušmula se priprema žele, kandirano voće, džem, pekmez, domaći liker i sirup. Kao desert, mušmule se često jedu sa svježim sirom. One se koriste i kao aroma u pravljenju voćnih vina.

Moguće štetne nuspojave

Već smo rekli da pretjerivanje s čajem od mušmule može dovesti do proljeva. Ono može dovesti i do trovanja hranom i glavobolje. Osim toga, sjeme i listovi mušmule sadrže amigdalin, spoj koji se pod utjecajem tjelesnih metaboličkih procesa pretvara u cijanid.


Riječ je o jednoj od najsmrtonosnijih prirodnih supstanci na svijetu. Također, alkaloidi iz sjemenki u slučaju prekomjerne upotrebe mogu dovesti do povraćanja i otežanog disanja. Ovo upozorenje posebno se odnosi na djecu koja ne bi trebala jesti mušmule.

Japanska mušmula ili nešpula

japanska-musmula-nespula

Još ukusnija i oku ugodnija vrsta mušmule zove se nešpula, japanska mušmula ili kineska šljiva. Njezin okus je mješavina breskve, citrusa i manga. Njezina su svojstva nalaze veliku primjenu kada su u pitanju ljepota i zdravlje kože.

Voće je, kao i obična mušmula, bogata dijetalnim vlaknima, pektinom, proteinima, vitaminom A, B6 i C, tiaminom, riboflavinom, niacinom, folnom kiselinom, kalcijem, željezom, magnezijem, manganom, kalijem, natrijem i cinkom. Zbog toga je i njezina primjena slična mušmulinoj.

Može se koristiti kao sedativ kada se jede u umjerenim količinama, a najčešće se koristi u izradi voćnih salata i voćnih kupova. Od nje se također prave džem, žele, pite i vino. U Kini se koristi i kao sastojak sirupa za kašalj, jer ublažava infekcije i djeluje smirujuće na probavu.

Izvor: krenizdravo.rtl.hr

No comments:

Post a Comment

The Health Benefits of Coconut Oil

One of the hottest products in the health food stores today is organic coconut oil. Once maligned because it is largely composed of satura...