Monday, April 24, 2017

Pakung za kosu – prirodno njegujte i obnovite kosu


Pakung za kosu predstavlja tretman za dubinsku njegu kose i poželjno ga je raditi minimalno jednom mjesečno, posebice ako često koristite toplinske alate za oblikovanje kose. Pakung za kosu pomaže vratiti vlagu i elastičnost suhoj kosi, umanjiti oštećenja zbog farbanja kose te općenito njegovati kosu.


Pakunzi se većinom pripremaju od kvalitetnih hranjivih sastojaka poput hladno prešanih ulja i prehrambenih namirnica (avokado, banana). Pripremaju se prema tipu kose, ovisno o tome je li kosa ravna, suha, kovrčava, tanka, oštećena ili pak želite ubrzati rast kose.

Pakung za kosu poželjno je ostaviti da djeluje nekoliko sati, a najbolje preko noći kako bi kosa iskoristila sve dobrobiti sastojaka. Smatrajte pakung domaćom maskom za kosu koju želite što dulje ostaviti na kosi.

Ako se ne želite zamarati spravljanjem pakunga, možete koristiti čisto kokosovo ulje. Jednostavno nanesite ulje na kosu od korijena do vrhova, ostavite da djeluje nekoliko sati (poželjno preko noći), operite kosu kako biste inače i uživajte u sjajnoj, mekoj kosi.

U nastavku smo pripremili nekoliko recepata za pojedine tipove kose kako bi svatko pronašao savršen recept za svoje potrebe.

Pakung za masnu kosu

1/4 šalice prirodnog jabučnog octa
1 iscijeđeni limun
1 žlica meda
Temeljito pomiješajte sastojke, najbolje u blenderu ili ručnim mikserom. Ako imate jako dugu kosu, udvostručite količinu sastojaka. Pakung nanesite na vlažnu kosu i tjeme, prekrijte ručnikom ili kapom za tuširanje i ostavite da djeluje 30-60 minuta. Pakung ponavljajte jednom tjedno za najbolje rezultate.


Jabučni ocat i limun pomažu pri regulaciji izlučivanja sebuma na vlasištu, a trenutno uklanjaju višak masnoće i nakupljenih proizvoda s kose. Med u ovome slučaju sprječava pretjerano isušivanje kose zbog limuna.

Pakung za oštećenu kosu

1 jaje
1 avokado
3 žlice maslinovog ulja
1 žlica meda
Sastojke pomiješajte, preporučljivo u blenderu ili ručnim mikserom kako bi se avokado što bolje usitnio (koristite zreo,tj. mekan avokado). Smjesu nanesite na kosu od korijena do vrhova i ostavite da djeluje nekoliko sati. Kosu zatim operite kako biste inače, a pakung ponavljajte barem svaka dva tjedna za najbolji oporavak kose.

Avokado će dubinski nahraniti kosu zbog visoke koncentracije zdravih masti, jaje će nadomjestiti proteine, maslinovo ulje zagladiti i omekšati kosu, a med pomoći vratiti vlagu i hidratizirati kosu.

avokado-pakung-za-ostecenu-kosu

Pakung za suhu kosu

1 žumanjak
3 žlice kokosovog ulja
1-2 žlice meda
Žumanjak na sobnoj temp. izmutite, dodajte tekuće kokosovo ulje (topi se na 25°C stupnjeva) i med. Homogenu smjesu nanesite na suhu kosu i ostavite da djeluje nekoliko sati. Kosu temeljito operite, a regenerator možete ostaviti dulje na kosi kako biste umanjili miris jajeta.

Žumanjak sadrži potrebne nutritivne tvari, kokosovo ulje njeguje i omekšava kosu, dok med vraća vlagu suhoj kosi. Pakung ponavljajte minimalno jednom mjesečno.

Pakung za tanku i kovrčavu kosu

1 konzerva kokosovog mlijeka
1 žlica ricinusovog ulja
1 jaje
Izmutite jaje, dodajte ulje i blago zagrijano kokosovo mlijeko. Smjesu ravnomjerno nanesite od korijena do vrhova, ostavite da djeluje najmanje 60 minuta, a poželjno je nekoliko sati. Kosu operite i uživajte u mekim kovrčama koje mirišu po kokosu.

Ovaj pakung sadrži jako malo ulja upravo kako ne bi otežalo tanku kosu. Kokosovo mlijeko odlično hrani tanku i suhu kovrčavu kosu, a jaje pruža proteine i dodatnu njegu. Također, za kratku kosu slobodno koristite 1/2 konzerve kokosovog mlijeka.

Pakung za rast kose

3 žlice kokosovog ulje
2-3 žlice ricinusovog ulja
Jednostavan, a učinkovit pakung ako želite ubrzati rast kose. Zbog gustoće ricinusovog ulja, najbolje je ponaosob odrediti koliko žlica ulja želite koristiti. Mješavinu ulja zatim nanesite na tjeme i ostatak kose, ostavite da djeluje preko noći (barem nekoliko sati) i ujutro operite kosu kako biste inače. Preporučljivo je pakung ponavljati svaki tjedan za najbolje rezultate. Pročitajte više o dobrobitima kokosovog ulja za njegu kose ovdje i ricinusovog ulja za njegu kose ovdje.

Kod pakunga za kosu koji u sastavu imaju jaja moguće je da će ostati miris jaja na kosi. To možete jednostavno izbjeći ako u pakung dodate nekoliko kapi eteričnog ulja po izboru ili ostavite regenerator 30-ak minuta na kosi nakon pranja kako bi kosa upila što više mirisa.

No comments:

Post a Comment

The Health Benefits of Coconut Oil

One of the hottest products in the health food stores today is organic coconut oil. Once maligned because it is largely composed of satura...