Sunday, April 30, 2017

Žvakaće gume štete crijevnoj flori i imunitetu


Unos nanočestica preko kemikalija koje se koriste u poljoprivredi i industrijski obrađenim namirnicama, gotovo je neizbježan. Jedan od često korištenih dodataka je titanijev dioksid (E171). Žvakaćim gumama i pastama za zube daje učinak izbjeljivanja zubi, a nalazimo ga još u širokom spektru svakodnevnih namirnica, uključujući kruh.


Nanočestice, rak, imunitet i probava

Neke tvari koje dolaze u veličini nanočestica su već dulje pod lupom kao mogući uzročnici raka, a istraživači s njujorškog sveučilišta Binghamton su istražili utjecaj na crijevnu floru – ključnu kariku obrane imuniteta i probavljanja hrane.

Osim spomenutih žvakaćih guma i paste za zube, titanijev dioksid (E171) se još dodaje u sljedeće industrijske proizvode:

Kozmetičke pripravke za zaštitu od UV zraka, kreme i mlijeka sa zaštitnim  faktorom
Čokolade, u svrhu postizanje glatke teksture
Krafne i konditorske proizvode
Obrano mlijeko za svjetliju boju i neproziran izgled
Majonezu
Šećer u prahu
zvakaca-guma

Utjecaj na mikroresice tankog crijeva

Za istraživanje je korišten in-vitro model crijevnog epitela koji je izlagan fiziološki relevantnim dozama titanijevog dioksida. Ispitivano je akutno djelovanje tijekom četiri sata i kronično, simulirajući tri obroka dnevno tijekom pet dana

Sposobnost apsorpcije hrane stanica epitela tankog crijeva i njihovog djelovanja kao prepreke patogenima, značajno je umanjena nakon kronične izloženosti nanočesticama titanijevog dioksida. Zbog svog utjecaja na mikroresice, barijera tankog crijeva je oslabljena, metabolizam usporen a neke hranjive tvari, osobito željezo, cink i masne kiseline, se teže apsorbiraju. Funkcije enzima su bile oslabljene a znakovi upale povećani.


Akutna izloženost nije pokazivala tako dramatičan učinak.

Iako se titanijev dioksid (dodatak E171) ne smatra štetnim i njegova uporaba kao aditiva nije ograničena, ovo istraživanje pokazuje da bi ga ipak valjalo izbjegavati.

Izvor: krenizdravo.rtl.hr

No comments:

Post a Comment

The Health Benefits of Coconut Oil

One of the hottest products in the health food stores today is organic coconut oil. Once maligned because it is largely composed of satura...