Tuesday, April 25, 2017

Bolovi u želucu – popratni simptomi, uzroci i kako si pomoći


Bol, grčevi, mučnina ili nelagoda u želucu, obično ne traju dugo i nemaju ozbiljan uzrok. Najčešći “neozbiljni” uzroci su nadutost, probavne smetnje i opstipacija ili zatvor. No s obzirom na to da postoji mnogo vrsta bolova u trbuhu, nije uvijek lako znati što nije u redu.


Da bismo bolje odredili uzrok i pronašli rješenje za njega, dobro je znati što nas točno boli. Osim popratnih simptoma, određivanje mjesta boli jedan je od lakših načina da se odredi je li bol razlog za zabrinutost ili ne. Trbušna šupljina ima pet glavnih dijelova:

gornji desni kvadrant: jetra i žučni mjehur (žučnjak) te dio debelog crijeva
gornji lijevi kvadrant: dio želuca i slezena te dio debelog crijeva
gornji središnji dio: najveći dio želuca, dio tankog crijeva i gušterača
desni donji kvadrant: već dio debelog crijeva i dio tankog crijeva u kojem se nalazi i slijepo crijevo (jedan od jajnika kod žena)
lijevi kvadrant: drugi jajnik i dio debelog crijeva
Bubrezi, zbog svog položaja, ne pripadaju organima trbušne šupljine.

Najčešći uzroci, simptomi i rješenja

Zatvor

Ako ste naduti, imate grčeve u želucu, a osjećate mučninu i nemate apetita, možda je riječ o običnom slučaju opstipacije ili zatvora. Kako bi si pomogli povećajte unos vlakana uključivanjem povrća, žitarica, mahunarki i voća u svoju prehranu.

Također, pijte više vode, a manje čaja, kave i alkohola, jer diuretici mogu pogoršati stanje. Osim prehranom, pokretljivost crijeva možete povećati i redovitom tjelovježbom. Neki ljudi u ovim slučajevima posežu za laksativima. Ako krvarite, gubite težinu, a bol ne prestaje, posjetite svoga liječnika.

Intolerancija na laktozu i alergija na mlijeko

intolerancija-na-mlijeko


Nadutost te bolna i nekonzistentna stolica nakon što ste jeli jedan od mliječnih proizvoda, može biti simptom intolerancije na laktozu. Ako primijetite da se takvo stanje ponavlja, pokušajte jedno vrijeme izbjegavati mliječne proizvode da bi vidjeli je li to pravi uzrok.

Gastritis ili čir na želucu

Bol u određenoj točki gornjeg dijela trbuha, koja je jača kada je želudac prazan, a manja se kada nešto pojedete može biti simptom gastritisa ili čira na želucu. Popratni simptomi mogu uključivati mučninu i povraćanje. Oba stanja uzrokuje prekomjerna uporaba protuupalnih lijekova kao što su aspirin i ibuprofen ili bakterijska infekcija.

Ako se ne otkrije da je riječ o infekciji, liječnik bi vam mogao propisati antacide (sredstva koja neutraliziraju višak kiseline u želucu). Ako je pak prisutna infekcija, uz njih će biti propisani i antibiotici. Ako bol u bilo kojem trenutku prati krv u bljuvotini ili stolici, zovite hitnu, jer to može biti znak unutarnjeg krvarenja.

Sindrom iritabilnog crijeva (IBS)

Bol ili nelagoda u trbuhu, čest proljev ili zatvor, iznenadna potreba za odlaskom na toalet te nadutost mogli bi signalizirati da bolujete od sindroma iritabilnog crijeva.

Određena masna ili hrana bogata vlaknima može pogoršati njegove simptome. Složeni ugljikohidrati nazvani probioticima mogu smanjiti proizvodnju plina i nadutost kod onih koji pate od ovoga sindroma.

Gastroenteritis (upala sluznice želuca i tankog crijeva)

trovanje-hranom

Želučani grčevi s ponovljenim proljevom, mučninom i povraćanjem, uz glavobolje i visoku temperaturu simptomi su gastroenteritisa, odnosno upale sluznice želuca i tankog crijeva koja nastaje kao posljedica infekcije, norovirusa ili trovanja hranom.

Do trovanja hranom najčešće dolazi zbog salmonele ili kampilobakterije. Zatražite od svoga ljekarnika otopinu za oralnu rehidraciju i lijekove protiv mučnine. Ako su simptomi teški ili traju dulje od nekoliko dana, posjetite svoga liječnika opće prakse.

Loša probava

Oštra bol i nadutost u gornjem dijelu trbuha znak je loše probave. Liječenje započnite izbjegavanjem teške hrane i alkohola. Uvedite u svoju prehranu redovite obroke te polagano i oprezno žvačite. Za trenutno olakšanje potražite savjet svoga liječnika.

Intolerancija na gluten i celijakija

Bol u želucu, zatvor i nadutost mogu upućivati na intoleranciju na gluten, ali i na mnogo ozbiljnije stanje – celijakiju. Celijakija je autoimuna bolest, a ne alergija ili intolerancija na određenu vrstu hrane. Uzrokuje ju gluten. Osoba koja pati od celijakije glutenskom prehranom može oštetiti sluznicu crijeva.


Svima koji sumnjaju na ovaj problem savjetuje se da odu na pregled kod svoga liječnika. Mnogi bolesnici koji imaju anemiju, mogli bi živjeti i s nedijagnosticiranom celijakijom.

Brza rješenja za bolove u želucu

tjelovježba,
izbjegavanje sve ili barem krute hrane ostatak dana,
probiotici (prirodno ih sadrže kefir, jogurti, jabučni ocat i kvas),
sjemenke komorača,
čajevi od mente, kamilice, komorača ili đumbira,
voda s limunom,
soda bikarbona,
zagrijana slana voda;
rižina voda.
probiotici-u-hrani

Ostali uzroci akutnih bolova u području želuca:

dijabetička ketoacidoza,
divertikuloza,
duodenitis (upala početnog dijela tankog crijeva),
fekalna impakcija,
srčani udar,
ozljeda ili trauma,
mezenterična ishemija (smanjenje protoka krvi u crijevima),
mezenterična tromboza (krvni ugrušak u veni koja nosi krv iz vaših crijeva),
pankreatitis (upala gušterače).
Ostali uzroci kroničnih bolova u gornjem dijelu trbuha:

GERD (Gastroezofagealna refluksna bolest),
hijatalna kila,
povećana slezena (splenomegalija),
anemija srpastih stanica,
istegnut trbušni mišić.
Ozbiljniji bolovi u želucu, koji se pogoršavaju s vremenom, mogu biti simptomi raka, Chronove bolesti, otrovanja teškim metalima, ne-Hodgkinovog limfoma i uremije.

Izvor: krenizdravo.rtl.hr

No comments:

Post a Comment

The Health Benefits of Coconut Oil

One of the hottest products in the health food stores today is organic coconut oil. Once maligned because it is largely composed of satura...