Tuesday, April 25, 2017

Upala jajnika – uzroci, simptomi, liječenje


Upala jajnika jedan je od oblika upalne bolesti zdjelice koji, ako se ne liječi, može dovesti do teških posljedica kao što su neplodnost, ograničenje radne sposobnosti i trajno narušavanje kvalitete života.


Upala je najčešća kod mlađih spolno aktivnih žena koje još nisu rađale, što uglavnom čini žene do 24 godine života. Unatoč liječenju, ova se upala obično vraća, odnosno česti su recidivi zbog čega je prevencija najbolji način zaštite od teških posljedica ove bolesti.

Uzroci upale jajnika

Upala nastaje širenjem mikroorganizama iz donjih dijelova ženskog reproduktivnog sustava. Bakterije klamidije i gonoreje su najčešći uzročnik infekcije, a šire se iz rodnice duž kanala grlića maternice te u jajovode i jajnike.

Nerijetko više vrsta bakterija uzrokuje upalu, a posebno su opasne mikoplazme. To su mikroorganizmi koji posjeduju karakteristike i bakterija i virusa, a nalaze se u 80 % žena, iako često ne uzrokuju nikakve probleme niti simptome.

upala_jajnika

Osim nezaštićenim spolnim odnosom, bakterije mogu dospijeti u rodnicu i prljavim rukama, nečistim ginekološkim instrumentima ili unutarmaterničnim kontracepcijskim sredstvima.


U vrijeme menstruacije infekcija se lakše razvija jer krv umanjuje zaštitno djelovanje vaginalne tekućine i sluzi rodnice.

Također, kada je grlić maternice otvoren, kao nakon poroda ili pobačaja, bakterije mogu laše prodrijeti u maternicu te potom u jajovod i jajnike.

Simptomi upale jajnika

Najčešće se pojavljuju opći i oskudni simptomi kao što su:

bolovi u donjem dijelu trbuha,
bol prilikom spolnog odnosa,
pritisak u leđima.
Međutim, upala jajnika nerijetko ne uzrokuje nikakve simptome, zbog čega bolest može postepeno mjesecima napredovati i doći do stadija nepovratne štete na jajnicima i jajovodima. Zato je važno redovito provoditi ginekološke kontrole s PAPA testom i ultrazvukom.

bol_u_jajnicima

U trećini slučajeva bolest će se pokazati u svom punom opsegu s izraženijim simptomima:

bol na dodir,
napetost u donjem dijelu trbuha,
povišena temperatura,
podražaj na mokrenje,
mučnina,
proljev,
bol u donjem dijelu leđa,
povišen broj leukocita u krvi,
povišena sedimentacija krvi,
poremećaj menstrualnog ciklusa.
Moguće komplikacije

Kako bi se zaštitilo od širenja infekcije, tijelo može zatvoriti otvore jajovoda i stvoriti priraslo tkivo oko njega. Time se jajovodi mogu nepovratno oštetiti što uzrokuje neplodnost i kronične bolove u tom predjelu.

Kronična upala uzrokuje brojna nezadovoljstva u svakodnevnom životu s obzirom na jake bolove prilikom seksualnog odnosa ili pri obavljanju posla, a nemogućnost ostvarivanja trudnoće nosi i teške psihičke posljedice.

Također, izvanmaternična trudnoća nešto je češća u žena koje su bolovale od upale jajnika.

Mikroorganizmi mogu kroz otvore jajovoda ipak dospijeti i u trbušnu šupljinu te proširiti infekciju. U tom slučaju može doći do upale potrbušnice, što je vrlo teška bolest koja može ozbiljno ugroziti život.


Dijagnosticiranje upale jajnika

S obzirom na to da sama prisutnost simptoma nije dovoljna za uspostavljanje dijagnoze, a ponekad simptoma i nema, za dijagnosticiranje upale jajnika potreban je temeljit ginekološki pregled s ultrazvukom te sljedeći laboratorijski nalazi:

kompletna krvna slika,
analiza mokraće odnosno urina kako bi se isključila upala mjehura,
test na trudnoću kako bi se isključila izvanmaternična trudnoća,
analiza uzroka brisa grlića maternice kako bi se otkrila moguća infekcija gonorejom ili klamidijom,
laparoskopija (zadnja metoda pri postavljanju dijagnoze, tek u slučaju nejasnih rezultata prethodnih testova).
Liječenje upale jajnika

Otkrije li se infekcija na vrijeme, može se liječiti antibioticima prije nego dođe do nepovratnih posljedica. Ako je upala oštetila jajnike, antibiotici mogu biti neučinkoviti zbog čega se bolest može vratiti s teškim bolovima.

Kod teških upala može biti potreban kirurški zahvat uz snažnu antibiotsku terapiju.

Žene kod kojih se infekcija neprestano ponavlja unatoč liječenju obično će olakšanje osjetiti tek u menopauzi ili nakon operacije, ako joj se podvrgnu.

Ako se upala proširi na potrbušnicu i trbušne organe, nužno je bolničko liječenje s obzirom na ugroženost života u tom slučaju.

Prirodni lijekovi za upalu jajnika

Kako upalu jajnika najčešće uzrokuju bakterije, svakako je potrebna antibiotska terapija koju će teško zamijeniti bilo koja vrsta prirodnog lijeka.

Ipak, postoje oblozi, čajevi i kupke koji mogu ublažiti simptome upale i olakšati proces ozdravljenja:

Oblog od koprive i jabučnog octa – svježu koprivu treba sitno narezati i poprskati jabučnim octom, a zatim umotati u gazu i držati barem sat vremena na donjem dijelu trbuha kako bi se ublažili bolovi.

kopriva

Napitak od crnog vina i ružmarina – 40 vrhova ružmarina umiješa se u litru domaćeg crnog vina te ostavi stajati nekoliko dana na tamnom i hladnom mjestu, a zatim se svakog dana ujutro natašte pije 0,3 decilitra napitka dok se ostatak treba čuvati u hladnjaku.

Kupka od hajdučke trave – 100 grama suhe hajdučke trave potrebno je prokuhati s nekoliko žlica morske soli u 2 litre vode, a zatim tekućinu procijediti i ohladiti te dodati u kadu punu tople vode i kupati se 20ak minuta nekoliko puta tjedno.

Kantarionovo ulje – tampon umočen u kantarionovo ulje stavlja se vaginalno i ostavlja preko noći u rodnici; ako ste usred antibiotske terapije, prije korištenja ove metode potrebno je konzultirati ginekologa.

Sok od brusnice te čajevi od kadulje, virka, peršina te uvin čaj također mogu pomoći u borbi protiv bakterija uzročnika upala.

Prevencija upale jajnika

Najbolji način prevencije ove opasne infekcije jest dobra osobna higijena te neizostavno korištenje zaštite prilikom seksualnih odnosa.

S obzirom na posebnu ranjivost, nakon poroda ili pobačaja važno je mirovanje i odmaranje sve dok krvarenja ne prestanu, odnosno dok se grlić maternice ne zatvori.

Najvažniji je ipak redoviti odlazak ginekologu, posebno kod spolno aktivnih žena mlađih od 25 godina kojima se preporučuje pregled svakih 6 mjeseci.

Izvor: krenizdravo.rtl.hr

No comments:

Post a Comment

The Health Benefits of Coconut Oil

One of the hottest products in the health food stores today is organic coconut oil. Once maligned because it is largely composed of satura...