Thursday, April 20, 2017

Kako se liječi migrena ?

Šta je migrena?

Migrena je jaka i onesposobljavajuca, pulsirajuca glavobolja na jednoj strani glave, sa neizdrzivim pritiskom u glavi, sljeppocnicama, celu... Kod nekoga se javljaju smetnje u vidu, problemi sa koncentracijom i ukupno osjecanje bola i slabosti.
Neurolozi smatraju da su migrene izazvane promjenama u protoku krvi u mozgu i aktivnoscu nervnih celija.
Statistike pokazuju da je 70% migrena nasljedno.
Migrene se cesce javljaju kod zena nego kod muskaraca.
Nedavna studija na Harvardu je istrazivala da li i kakav efekat migrene imaju na srcani udar. Vise od 20.000 muskaraca izmedju 40 i 84 godine starosti su proucavani i zakljucak je bio da osobe sa migrenom imaju 42% vise rizika od srcanog udara. Migrena je mnogo vise nego glavobolja i nosi u sebi mogucnost ozbiljnih komplikacija. Zato se preporucuje da se na vrijeme pocne tretirati.
Milioni ljudi tiho pate od migrena, a jos veci broj zivi sa svakodnevnim glavoboljama. Istrazivanja pokazuju da oko 50% pogodjenih nece napustiti zamracenu sobu i probati da nadje uzrok nepodnosljivih bolova.
Uobicajeno je da se problem ublazava sa par tableta iz apoteke ili od prijateljice kojoj je bas 'to' pomoglo.
Medjutim, cak i sa najjacim pilulama u arsenalu, veliki je broj onih koji jednostavno ne mogu da funkcionisu i obavljaju osnovne dnevne obaveze dok imaju migrenu.
Napadi variraju u jacini i manifestuju se na razlicite nacine: od pulsirajuceg i udarajuceg bola, osjetljivosti na svjetlo i zvuk, do mucnine i povracanja.
Iako ne postoji jedno i jedinstveno objasnjenje zasto se migrena javlja, postoji veliki broj trigera koji imaju znacajnu ulogu u aktiviranju napada migrene.

Izvor : https://www.prirodnamedicina.com

No comments:

Post a Comment

The Health Benefits of Coconut Oil

One of the hottest products in the health food stores today is organic coconut oil. Once maligned because it is largely composed of satura...