Wednesday, April 26, 2017

Kurkuma i med – moćan prirodni antibiotik


Kurkuma i med u kombinaciji predstavljaju moćan prirodan antibiotik, već toliko poznat, da je dobio i svoj nadimak – “Zlatni med”. Kurkuma kao začin ima mnoge prednosti za naš organizam. Ona posjeduje antiupalna, antioksidativna i imunostimulirajuća svojstva te se koristi i kao prevencija od karcinoma.


Med je vrlo dobro poznat kao prirodni zaslađivač, ali i kao namirnica koja jača imunitet. U kombinaciji s ljekovitim biljkama, med uvelike djeluje na naš organizam, liječi i prevenira od prehlada.

Priprema “zlatnog meda”

Zlatni med je prirodan antibiotik, stoga ne oštećuje crijevnu floru. Naprotiv, on doprinosi boljem radu crijeva te se konzumacijom povećava aktivnost korisne flore u crijevima. Kurkuma i med u kombinaciji stimuliraju obrambeni organizam, jačaju naš imunitet i štite nas od bolesti, a mogu biti korisni u liječenju respiratornih infekcija.

Najbolje od svega jest da je ovaj antibiotik vrlo jednostavan za pripremu, dobrog okusa te sasvim prirodan!

Kurkuma i med

Jednu žlicu kurkume u prahu umiješajte u 100 g meda te pohranite u posudu. Pri tome koristite drvenu žlicu jer med loše reagira na metalnu. Mješavinu kurkume i meda možete koristiti za prevenciju od prehlade, ali i za olakšavanje i liječenje simptoma. Isto tako, smjesu možete umiješati i u mlijeko ili čaj.


Ako je prehlada već nastupila, zlatni med koristite:

dan – pola čajne žlice, svakih sat vremena
dan – pola čajne žlice, svakih dva sata
dan – pola čajne žlice, tri do četiri puta dnevno
Potrebne su prethodne konzultacije s liječnikom u slučaju da bolujete od hemofilije, hipertonije ili dijabetesa jer kurkuma može sniziti razinu šećera i tlaka te razrijediti krv. Potreban je poseban oprez ako bolujete od bolesti žučnog mjehura, jer kurkuma uzrokuje kontrakciju mišića žučne vrećice.

No comments:

Post a Comment

The Health Benefits of Coconut Oil

One of the hottest products in the health food stores today is organic coconut oil. Once maligned because it is largely composed of satura...