Sunday, April 30, 2017
Žučna dijeta – dopuštene i zabranjene namirnice
Žučna dijeta primjenjuje se kod osoba koje boluju od bolesti žučnog mjehura, najčešće od žučnog kamenca. Kamenci se stvaraju kao rezultat loše prehrane bogate masnoćama, a uzrokuju bol, mučninu i povraćanje nakon obilnog obroka i karakterističnu tupu bol pod desnim rebrenim lukom.
Žučna dijeta osmišljena je kako bi se izbjeglo opterećivanje i grčenje žučnog mjehura. Temelji se na ograničenom unosu kolesterola, loših kalorija i šećera, a idealno ju treba pratiti i povećana tjelesna aktivnost.
S obzirom na to da žučni kamenci nastaju upravo zbog visokog kolesterola koji nalazi u masnoj hrani, a koji šteti i krvožilnom sustavu, potrebno će biti izbaciti iz plana prehrane svu masnu hranu bogatu kolesterolom.
Uz izbjegavanje masnih namirnica, važno je uzimati 5 do 6 manjih obroka dnevno te izbjeći prejedanje koje snažno opterećuje žuč i probavni sustav.
Također, vrlo je važno ne piti prevruća ili prehladna pića koja opterećuju žučni mjehur.
Namirnice koje treba izbjegavati
Kronični bolesnici trebali bi potpuno izbaciti sljedeće namirnice:
meso – suhomesnati proizvodi, slanina, kobasica, pečeno i pohano meso, svinjetina, govedina, perad s puno masti, divljač, guščja jetra, salama, hrenovke, meso iz konzerva, sardine, kavijar,
mliječni proizvodi – potrebno je izbjegavati većinu sireva, posebno zrele i oštre,
umaci – umaci od češnjaka, luka, krastavaca, kopra te umaci od pečenja previše opterećuju žučni mjehur,
voće – dunje, dinje, lubenice, bademi, orasi i lješnjaci,
žitarice – sve s kvascem te puno maslaca i jaja,
povrće – žuč teško probavlja papriku, feferone, grah, kupus, krastavce repu te pečeni i restani krumpir,
začini – papar, paprika, cimet, klinčić, muškat,
pića – izbjegavajte hladna i gazirana pića, a zabranjen je alkohol, posebno rakija i hladno pivo.
Dopuštene namirnice
juha_pileca
Kod kroničnih bolesnika, prehrana mora biti sastavljena pretežito od ugljikohidrata te mliječnih bjelančevina, a dopuštene su sljedeće namirnice:
juha – preporučuju se povrtne juhe s tjesteninom, rižom ili grizom, ali dopuštene su i nemasne juhe s mesom,
meso – bijelo meso od peradi, riba, teletina,
povrće – krumpir pire kuhan u ljusci dobra je opcija za sve koji boluju od bolesti žuči, kao i povrtna variva s cvjetačom, mrkvom, korabom, šparogama, blitvom, špinatom, rajčicom ili tikvom, pri čemu se zaprška treba raditi na maslacu ili ulju,
tjestenine – bijeli kruh je dopušteno jesti samo prepečen, tjestenine treba pripremati bez jaja i kvasca te s malo maslaca, a preporučuju se tjestenine s krumpirom ili krumpirovo tijesto,
sir – samo nemastan, a najbolje je konzumirati svježi kravlji sir,
salate – zelena salata, blitva i rajčica mogu se pripremiti s limunovim sokom,
žitarice – preporučuju se zobene pahuljice i kukuruzno brašno,
deserti – slastice je poželjno ograničiti na džemove i marmelade na dvopeku, a kolače na nabujke od krupice ili riže bez jaja,
voće – mogu se jesti sve vrste voća, a najbolje je kuhano, bez kore, ili iscijeđeno u sok,
pića – čaj, kakao, mlijeko s malim postotkom masti te blaga kava.
Prehrana u slučaju snažne akutne boli
Ako se osjeti bol nakon obroka, može pomoći pola sata odmora u ležećem položaju uz topli oblog ispod desnog rebra, odnosno tamo gdje se bol pojavi.
Kod snažnih bolova prehrana se treba ograničiti na čaj i blago zaslađenu vodu te se suzdržavati od hrane do prestanka bolova. Zatim se postupno u prehranu mogu uključiti nerashlađeni voćni sokovi te pasirano kuhano povrće, pšenična krupica te riža na razrijeđenom mlijeku.
S prestankom simptoma, nakon nekoliko dana, može se jesti nemasna juha s rižom, pšeničnom krupicom ili tjesteninom, nemasno mlijeko i keksi.
Kako smanjiti unos masnoća
U pripremi obroka izbjegavajte svinjsku i guščju mast i margarin, a zamijenite ih maslinovim uljem ili s malo maslaca.
Pijte samo mlijeko koje ima ispod 1 % mliječne masti.
Zamijenite prženu i pohanu hranu kuhanom ili svježom.
Jaja jedite samo kuhana i bez žutanjka.
Izbacite iz prehrane šećere i kofein.
Pijte mnogo vode.
Izvor: krenizdravo.rtl.hr
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
Paradentoza je kronična infekcija koja zahvaća zubno meso i koštano tkivo koje podupire zube, što može dovesti do gubitka zubi. Uzrok p...
-
Mononukleoza, se kolokvijalno naziva bolest poljupca. Uzročnik, Epstein-Barrov virus (EBV) se najčešće prenosi slinom. Bolest napada jetr...
-
Vitamin D poznat je i kao vitamin sunca jer nastaje prilikom izlaganja kože suncu, a može ga se pronaći i u pojedinim prehrambenim namirn...
The Health Benefits of Coconut Oil
One of the hottest products in the health food stores today is organic coconut oil. Once maligned because it is largely composed of satura...
No comments:
Post a Comment