Friday, April 28, 2017

Ulje crnog kima – dobrobiti i primjena


Crni kim (lat. Nigella sativa) cvjetna je biljka poznata pod nazivom čorokot, čukoret te crni kumin, iako nije u srodstvu sa začinom kuminom kao ni običnim kimom. Crni kim prepoznaje se po oštrim listovima i svijetloplavim cvjetovima, a ulje koje se od njega proizvodi poznato je od davnina u duhovitoj narodnoj mudrosti kao “lijek koji liječi sve osim smrti”.


Iako se pod nazivom čukoret sjemenke crnog kima koriste u pripremanju poznatog sarajevskog somuna, ulje crnog kima tek je nedavno postalo poznato i lako dostupno u zapadnoj alternativnoj medicini zahvaljujući brojnim zdravim sastojcima i jednostavnoj konzumaciji.

Ljekoviti sastojci ulja crnog kima

Glavni sastojak ulja crnog kima je timokinon, njegova bioaktivna komponenta čije se djelovanje u suvremenim istraživanjima sve više pokazuje kao izrazito blagotvorno na ljudsko zdravlje. On djeluje protuupalno i podiže imunitet, a dosadašnja iskustva svjedoče i o mogućem antineoplastičnom djelovanju, odnosno o njegovom potencijalu da uništava kancerogene stanice štiteći pritom zdrave stanice organizma.

Ulje crnog kima obiluje esencijalnim masnim kiselinama, kao što su oleinska kiselina koja snižava loš kolesterol i štiti kardiovaskularni sustav i linolenska kiselina koja djeluje protuupalno.

Ulje sadrži i B vitamine te najvažnije minerale poput kalcija, željeza, bakra, cinka i fosfora.


Dobrobiti ulja crnog kima


Ulje crnog kima najbolje je uzimati preventivno, ali koristi se u liječenju brojnih akutnih i kroničnih stanja:

Protiv povišenog kolesterola

Nezasićene masne kiseline u ulju crnog kima vraćaju ravnotežu lipidima te sprječavaju upalne procese u krvnim žilama, a timokinon snižava loš kolesterol i razinu glukoze u krvi.

Protiv alergija

Redovita konzumacija ovog ulja može u potpunosti spriječiti pojavu astme i rinitisa ako se terapija započne nekoliko mjeseci prije sezone alergija, a dermalna upotreba ulja pomaže u borbi protiv atopijskog dermatitisa te neurodermitisa.

Djeluje protuupalno, antiparazitski i antimikotski

Ulje crnog kima pomaže u eliminiranju parazita iz probavnog sustava te tako liječi neka crijevna oboljenja poput onih uzrokovanih Helicobacter pylori, a kombiniranjem oralne i dermalne primjene ulja mogu se izliječiti gljivična oboljenja na koži, vlasištu, noktima i spolovilu.

Djeluje antivirusno

U nekim slučajevima redovita upotreba ulja crnog kima ublažava ili eliminira simptome zaraze citomegalovirusima kao što su herpes simplex, mononukleoza ili vodene kozice.


Pomaže u borbi protiv karcinoma

Glavni bioaktivni sastojak timokinon može uništiti postojeće tumorske stanice te usporiti nastanak novih, a nova istraživanja potvrdila su ovo djelovanje čak i u najagresivnijih karcinoma kao što je rak gušterače, a smatra se i da timokinon ublažuje posljedice teške kemoterapije i zračenja.

Osnažuje imunitet

Ulje crnog kima djeluje imunomodulatorno, što znači da smanjuje ili uvećava reakciju imunološkog sustava ovisno o potrebama organizma, što znači da se može koristiti za jačanje oslabjelog imuniteta, ali i da pomaže i kod autoimunih bolesti poput Chronove bolesti, celijakije, multiple skleroze i drugih.

Kako uzimati ulje crnog kima

Ulje možete uzimati u kapima ili kapsulama, a važno je uvijek potražiti najkvalitetnije, nerazrijeđeno ulje.


Ako ulje koristite preventivno, dovoljno je uzimati jednu čajnu žličicu tri puta dnevno u razdoblju od nekoliko mjeseci.

Kako bi ulje bilo učinkovito protiv sezonskih alergija, potrebno je uzimati 30-ak kapi 3 puta dnevno, a s uzimanjem započeti već tijekom zime kako bi se organizam pripremio na peludnu sezonu.

Za vrijeme kemoterapije preporučuje se uzimati jednu čajnu žličicu nakon obroka, a osobe koje imaju genetsku predispoziciju ili su već preboljele karcinom preventivno mogu uzimati 20 kapi ulja tri puta dnevno.

Za snižavanje kolesterola i prevenciju dijabetesa dovoljne su dvije čajne žličice nakon velikih obroka.

Kod svih kožnih oboljenja, najbolje je kombinirati oralnu i dermalnu primjenu; uz uzimanje jedne čajne žličice tri puta dnevno, ulje se može nanijeti lokalno na oboljelu kožu ujutro te navečer prije spavanja.

Važno je napomenuti da ulje crnog kima počinje djelovati na organizam tek nakon 8 do 12 tjedana redovite primjene, a učinkovitost uvelike ovisi o kvaliteti proizvoda.

Izvor: krenizdravo.rtl.hr

No comments:

Post a Comment

The Health Benefits of Coconut Oil

One of the hottest products in the health food stores today is organic coconut oil. Once maligned because it is largely composed of satura...