Monday, April 24, 2017

Sezamovo ulje – primjena i dobrobiti za njegu kože


Mnogi preparati prirodne kozmetike u svome sastavu imaju sezamovo ulje koje se koristi već tisućama godina. Sezam slovi kao začin za sve uzraste, a njegovo ulje ima jaka protuupalna svojstva i pomaže kod kožnih poremećaja. U nastavku pročitajte koje su sve dobrobiti ovog ulja za njegu kože i kose.


Sezamovo ulje smatra se kraljem svih ulja zbog svojih blagodati za kožu, ali i čitav organizam kada se koristi kao dodatak prehrani. Ovo ulje pomaže regulirati šećer u krvi, snižava krvni tlak, održava zdravlje usne šupljine (oil pulling), održava zdravlje probavnog sustava te ublažava reumatoidni artritis i održava zdravlje srca.

Više o dobrobitima sezama za organizam pročitajte ovdje.

Dobrobiti sezama za njegu kože i kose

Pomaže spriječiti opadanje kose.
Njeguje kožu sklonu aknama – bogato je cinkom koji pomaže liječiti akne.
Povećava elastičnost kože.
Obnavlja oštećene stanice kože.
Održava zdravu i lijepu kosu (protuupalno djelovanje na vlasište).
Ublažava opekline i pomaže kod kožnih poremećaja.
Pomaže potamniti boju kose .
Smanjuje staračke pjege .
Sezamovo ulje je bogato nezasićenim masnim kiselinama, od kojih su poznatije linolna i oleinska kiselina. Nezasićene masne kiseline odlične su za njegu kože, a visoka koncentracija cinka potiče proizvodnju kolagena koji je poželjan u borbi protiv znakova starenja.


Osim cinka, sezamovo ulje sadrži minerale poput magnezija, bakra, željeza i kalcija. Uz minerale, tu su i vitamin A, E, B1 i B6. Vitamin A (retinol) također pomaže spriječiti znakove starenja kože, dok je vitamin E jedan od najboljih vitamina za njegu kože zbog svog antioksidativnog djelovanja.


Nanošenje sezamovog ulja

Sezamovo ulje može se nanositi u čistom obliku direktno na kožu, posebice kod osipa ili površinskih ožiljaka. Osim za kožne probleme, ovo ulje će usporiti starenje kože, hidratizirati suhu i umiriti nadraženu kožu. Pogodno je za njegu svih tipova, a pogotovo zrele kože.

Ulje je najbolje umasirati u čistu kožu nakon toplog tuša jer su tada pore najotvorenije pa ulje najbolje prodire u kožu. Poželjno ga je koristiti u kremama, losionima i serumima zbog jakih protuupalnih svojstava i blage UV zaštite. Odlično će poslužiti i kao ulje za masažu, u kombinaciji s drugim hladno prešanim uljima.

Za njegu kose, pomiješajte sezamovo ulje s kokosovim, maslinovim ili bademovim uljem u jednakim omjerima te nanesite na tjeme i ostatak kose. Ostavite ulje da njeguje nekoliko sati pa operite kosu. Za protuupalno djelovanje i umirivanje nadraženog vlasišta isprobajte čisto ulje sezama kojim ćete masirati vlasište nekoliko minuta.

Prilikom kupovine sezamovog ulja pobrinite se da je vaše ulje hladno prešano i nerafinirano jer će tako imati najviše hranjivih tvari. Hladno prešano sezamovo ulje možete pronaći u prodavaonicama zdrave hrane ili biljnim ljekarnama. Cijena za 100 ml je oko 35 kn.

Izvor: krenizdravo.rtl.hr

No comments:

Post a Comment

The Health Benefits of Coconut Oil

One of the hottest products in the health food stores today is organic coconut oil. Once maligned because it is largely composed of satura...